Nieuwe tentoonstelling in Museum Het Hernhutter Huis: Suriname na 1873

In museum Het Hernhutter Huis (Lageweg 27, Zeist) is een nieuwe tentoonstelling te bewonderen: Suriname na 1873.

Naast een wand waarop oude prentbriefkaarten geprojecteerd worden met stadsbeelden in de periode 1893 – 1920, zijn er aanvullende voorwerpen te bewonderen die typerend zijn voor de culturen van de verschillende groepen Hindostaanse, Chinese en Javaanse contractarbeiders die naar het land werden gehaald om op de plantages te werken na de afschaffing van de slavernij en de tien jaar verplicht werk erna.

De veelkleurigheid van de bevolking is tevens terug te vinden in een schilderij of kunstwerk van elk van de kunstenaars Baag, Bosari, Bunsee, Creton, Heilbron, Vervuurt en Wong Loi Sing (vader en zoon).

Tenslotte kunt u via een aanraakscherm nog enkele foto’s en filmfragmenten bekijken die aan deze bijzondere periode herinneren.

Het Hernhutter Huis ondersteunt de tentoonstelling met flankerende lezingen. De eerste staat gepland op donderdag 5 oktober om 16.00 uur in ‘t Koetshuys van de Broedergemeente op het Zusterplein 2 in Zeist. De voordracht zal worden gehouden door prof. Chan Choenni, en heeft hetzelfde thema als de tentoonstelling.

De tentoonstelling is t/m begin 2024 te bezichtigen. Museum Het Hernhutter Huis is geopend van di. t/m zo. van 14.00 – 17.00 uur.