Vaktrainingscentrum Kilangala

24017

Wat is er aan de hand

In de arme plattelandsregio rondom de Kilangala missiepost is er weinig werkgelegenheid en zijn betaalde banen schaars. Als zzp’er kunnen jongeren vaak wel een boterham verdienen, maar daar hebben ze vakkennis en werkervaring voor nodig en liefst ook een officieel diploma van een vakopleiding.
De Kilangala Missie beschikt over een Vaktrainingscentrum (VTC) en wil jongeren uit de regio graag helpen om een praktisch vak te leren, omdat daardoor de armoede in gezinnen teruggedrongen kan worden.

Om wie gaat het

Het gaat om jongeren met weinig schoolopleiding uit de hele streek rondom Kilangala.

Wat doet onze partner

Het Vaktrainingscentrum (VTC) in Kilangala biedt betaalbare tweejarige beroepsopleidingen aan tot timmerman, metselaar, elektricien en kleermaker. En korte trainingen autotechniek en computer. Er is plaats voor zo’n 25 studenten per leerjaar. Voor de opleiding houtbewerking is sindseen prachtige werkplaats beschikbaar waar ook met elektrische apparaten gewerkt kan worden. Dat is interessant voor de studenten van de bouwopleiding, want een steeds groter deel van de regio beschikt inmiddels over elektriciteit. Met praktijkklussen doen de studenten ervaring op, bijvoorbeeld met het gezamenlijk met hun docenten bouwen van een gezondheidscentrum (een overheidsopdracht).
De diploma’s van het VTC zijn gevalideerd door de overheid,
Studenten die van ver komen kunnen intern verblijven op de missiepost.

Wat doet het ZZg

Het ZZg en de Stichting Trijntje Beimers nemen ongeveer 1/3 deel van de exploitatiekosten van het VTC voor hun rekening. Ruim de helft weet het VTC zelf op te brengen door commerciële opdrachten binnen te halen en tot een goed einde te brengen.

Waarom steunen we dit

Onderwijs kost altijd geld, maar is van groot belang voor economische en persoonlijke ontwikkeling. Een vakopleiding kan gezinnen uit de armoede halen, zodat een beter bestaan mogelijk is, met ruimte om mee te doen in de maatschappij.

Status

Actief

ZZg draagt bij:

0 ,-

Locatie

Tanzania