Een warm nieuw thuis in een weeshuis

23018

Wat is er aan de hand

In de afgelopen twee decennia heeft een langdurige oorlog tussen rebellengroepen en het leger in Oost-Congo geleid tot heel veel slachtoffers onder de burgerbevolking, heel veel vluchtelingen en heel veel ellende. Een groot aantal kinderen verloor een of beide ouders en werd wees. In de regio Kivu-Zuid gaat het om wel 1000 kinderen. De Broedergemeente van Uvira ontfermde zich over 340 van die weeskinderen en wist voor hen een pleeggezin te vinden. Maar weeskinderen met een beperking wilde bijna niemand opnemen.

Om wie gaat het

Weeskinderen met een fysieke of verstandelijke beperking

Wat doet onze partner

Met financiële steun van de Deense hernhutter organisatie BDM bouwde de Congolese Broedergemeente in 2015 een weeshuis voor 60 weeskinderen met een beperking. Het bestaat uit vijf woonhuizen, met in elk 12 kinderen en een ‘mama’ die voor hen zorgt. De kinderen gaan naar een nabije school en ook is er medische zorg beschikbaar. Sommige kinderen kunnen voor een orthopedische operatie die hun handicap kan verlichten naar buurland Rwanda.

Wat doet het ZZg

Het ZZg financiert dit jaar één zo’n huishouden met twaalf weeskinderen. BDM bekostigt de overige vier. Geld is nodig voor voedsel, kleding, schoolkosten en het (uiterst bescheiden) salaris van de pleegmoeder. Ook de lokale bevolking, hoe arm ook, steunt het Uvira-weeshuis.

Waarom steunen we dit

Het gaat hier om zorg voor de allerarmsten en allerkwetsbaarsten. Om kinderen die veel hebben meegemaakt, er alleen voor staan en daarbovenop ook nog een beperking hebben. Voor die kinderen wil het ZZg er zijn. Dat de lokale kerk zich inzet voor weeskinderen en er zelf heel veel weet op te vangen is een extra motivatie om bij te springen voor wie nog geen nieuw thuis had.

Status

Actief

ZZg draagt bij:

0 ,-

Locatie

Congo