Een vak, een leven!

23025

Wat is er aan de hand

Op het platteland in Zuid-Tanzania zijn er nauwelijks opleidingsmogelijkheden voor jongeren. Daarom bouwde de kerk er tien jaar geleden samen met Herrnhuter Missionshilfe (HMH) twee vakscholen, in Songea en Namtumbo. Daar gingen 182 jongeren in de afgelopen drie jaar de arbeidsmarkt op en hebben nu een erkend diploma in autotechniek, kleding maken, houtbewerken, elektrotechniek of computertraining. De meesten zijn nu zelfstandig ondernemer; enkelen vonden een baan bij een bedrijf. de weg om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Beide vakscholen vroegen subsidie voor noodzakelijke verbeteringen. Songea wil de te kleine leer-/werkplaats van de automonteursopleiding uitbreiden en het schoolgebouw en hostel beveiligen. In Namtumbo gaat het om onderhoud aan dak en vloeren en om een wateraansluiting. Het ZZg ziet de waarde van vakopleidingen voor jongeren en steunt beide vakscholen met € 10.000 voor bouwmaterialen; de arbeid doen docenten en studenten zelf.

Om wie gaat het

Het gaat om jongeren die na de lagere school een praktisch beroep willen leren. Voor wie afkomstig is uit een arm gezin is een VTC-opleiding financieel gezien vaak het hoogst haalbare.

Wat doet onze partner

Een paar jaar geleden bouwde ZZg’s Duitse collega-organisatie HMH (Herrnhuter Missionshilfe) twee nieuwe vakopleidingsscholen in gebieden waar nog geen VTC was. In Songea leren nu 65 jongeren een praktisch beroep en in Namtumbo 45. Naast houtbewerken en kleding maken wordt er autotechniek en elektrotechniek aangeboden en zijn er computercursussen.
Omdat de overheid hogere eisen is gaan stellen aan alle vakopleidingsscholen in het land moeten ook de VTC’s in Songea en Namtumbo nieuwe lesboeken en materialen aanschaffen en hun docenten laten bijscholen.

Wat doet het ZZg

Het ZZg draagt bij aan de financiering van deze vakopleidingsscholen, met € 20.000 van de € 60.000 die dit jaar nodig is voor de VTC’s in Songea en Namtumbo, voor o.a. lesboeken en -materialen en noodzakelijke bijscholing van de docenten.

Waarom steunen we dit

Dit is goed en zinvol werk, want een afgeronde VTC-opleiding biedt jongeren toekomstperspectief: de kans om een goede boterham te verdienen en hun gezin te onderhouden. En daarmee een kans om aan armoede te ontsnappen.

Status

Actief

ZZg draagt bij:

0 ,-

Locatie

Tanzania

Media