Noodhulp voor Wupperthal (19.001)

Een verwoestende brand heeft op 30/31 december 2018 een groot deel van de historische zendingsnederzetting Wupperthal (Zuid-Afrika) in de as gelegd.

53 huizen en een aantal gebouwen zijn in vlammen opgegaan, waaronder het schoolinternaat (voor ongeveer 150 leerlingen), de pastorie, de bakkerij, de slagerij, een kruidenierswinkel, een restaurant en het gemeenschapshuis. Ook bedrijfsruimten van de Red Cedar-coöperatie (producent van de rooibos-producten van de Moravian Merchandise en grootste werkgever van het dorp) werden verwoest. Ongeveer 200 mensen zijn dakloos en velen zijn ook brodeloos doordat hun werkplek er niet meer is. Eén vrouw is begin februari aan haar brandwonden overleden.
De Broedergemeente in Zuid-Afrika coördineert de noodhulp en wederopbouw. Op dit moment is geld nodig voor: 
- het inrichten van de voormalige handschoenenfabriek als opslagplaats voor hulpgoederen en als hulpcoördinatiecentrum 
- het uitreiken van pakketten met levensmiddelen, groente, fruit en drinken aan de getroffen families, borden, bekers en bestek, toiletspullen en toiletpapier.  
- koelkasten voor de opslag.
Ook in Zuid-Afrika zijn hulpacties gaande (inzamelen van kleding, huishoudelijke artikelen, eten en drinken) en via Social Media en de pers wordt steun gevraagd voor de vele mensen die alles kwijt zijn. Een mevrouw reageerde in het Afrikaans op facebook:
Ai! Dit is so seer, die pragdorp wat ek ook bevoorreg was om te kon sien. Julle is in ons gebede en ons dank God vir lewens wat gespaar is, as mens na die foto's kyk en jy hoor slegs een lewe is geneem in die verwoestende brand, dan Eer ons die Here vir Sy bewaarende hand. Sterkte maaikie en die gemeenskap van Wupperthal. Ons sal uitreik en help waar ons kan.

Het ZZg heeft €10.000 toegezegd voor noodhulp. De Broedergemeenten in Nederland en Suriname houden extra collectes. Ook uw gift is meer dan welkom. Doneer hieronder via i-Deal, of maak een bedrag over naar NL74RABO 0375 2169 36, t.n.v. ZZg, Zeist. Vermeld  'Wupperthal'.


Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: €5, €10, €25 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: Noodhulp Wupperthal - 19.001

   

 

 

Wupperthal ligt in het Cederbergen natuurgebied, ongeveer 150 km ten noorden van Kaapstad, in de buurt van Clanwilliam.
Het werd opgericht rond 1830, door twee Duitse zendelingen die hun standplaats inrichtten naast zeven Khoikhoi-gezinnen die in het dal woonden. In 1965 nam de zending van de Broedergemeente deze standplaats over. Tegenwoordig is het een gemeente van de Broedergemeente in Zuid-Afrika. Wupperthal ligt erg afgelegen maar in een mooie omgeving en het wordt hoog gewaardeerd door toeristen vanwege haar oude kerk, de winkels en de prachtige rieten huizen. De regio Cederberg staat bekend om goede landbouwproducten, vooral vanwege de rooibosplant die alleen daar groeit en verwerkt wordt tot verschillende producten die in binnen- en buitenland zeer populair zijn (vooral de rooibosthee).
De brand in Wupperthal  is een zware klap voor het dorp en de inwoners, maar ook voor Zuid-Afrika. Want veel van wat in vlammen is opgegaan (gebouwen en verzamelobjecten) was van groot historisch belang en waarde.