Noodhulp voor Wupperthal (Zuid-Afrika)

Een verwoestende brand heeft op 30/31 december 2018 een groot deel van de historische zendingsnederzetting Wupperthal (Zuid-Afrika) in de as gelegd.

Naar schatting 30 tot 45 veelal rietgedekte huizen en gebouwen zijn in vlammen opgegaan, waaronder bedrijfsgebouwen van de Red Cedar-coöperatie (producent van de rooibos-producten van de Moravian Merchandise en grootste werkgever van het dorp). Ook het schoolinternaat, winkels en gebouwen van de Broedergemeente werden verwoest. Gelukkig zijn er geen mensenlevens te betreuren, maar wel een aantal mensen met brandwonden. En naar schatting 200 mensen zijn dakloos. Ook zijn velen brodeloos, doordat hun werkplek is afgebrand.

De oorzaak van de brand lijkt te zijn dat mensen een vuurtje stookten om wilde bijen in een bijenkorf met rook te verdrijven. Zo dachten ze aan de bijenhoning te komen. Het vuurtje liep uit de hand en werd een allesverzengende brand.

Het feit dat een groot deel van Wupperthal is afgebrand, is een zware klap voor het dorp en de inwoners die voor een deel van het toerisme leven. Veel van wat in vlammen is opgegaan (gebouwen en verzamelobjecten) was van groot historisch belang en waarde voor heel Zuid-Afrika.

De Europese kerkprovincie slaat de handen ineen met het ZZg en start nu een noodhulpactie. Helpt u mee?


Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: €5, €10, €25 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: Noodhulp Wupperthal - 19.001

   

 

 

Wupperthal ligt in het Cederbergen natuurgebied, ongeveer 150 km ten noorden van Kaapstad, in de buurt van Clanwilliam in de provincie Westkaap. 
Het werd opgericht rond 1830, door twee Duitse zendelingen die hun standplaats inrichtten naast zeven Khoikhoi-gezinnen die in het dal woonden. In 1965 nam de zending van de Broedergemeente deze standplaats over. Tegenwoordig is het een gemeente van de Broedergemeente in Zuid-Afrika. Wupperthal ligt erg afgelegen maar in een mooie omgeving en het wordt hoog gewaardeerd door toeristen vanwege haar oude kerk, de winkels en de prachtige rieten huizen. De regio Cederberg staat bekend om goede landbouwproducten, vooral vanwege de rooibosplant die alleen daar groeit en verwerkt wordt tot verschillende producten die in binnen- en buitenland zeer populair zijn (vooral de rooibosthee).