Muziek maken: levensbelangrijk! (18.011)

blazers muziek zuid afrika zzg zeister zendingsgenootschap
Muziek maken kan jongeren helpen hun leven op orde te krijgen. Hernhutter blaasmuziek als heilzame therapie.

"Het gaat eigenlijk niet om de muziek, maar om de dingen die je leert door aan muziek te doen." Tyrone Hitzeroth, uit Port Elizabeth in Zuid-Afrika, is de bevlogen leider van een muziekband. Een brassband vanuit de hernhutter traditie, met trompetten, tuba en trombone.

Tyrone komt zelf uit een muzikale familie. Hij weet wat muziek voor mensen kan betekenen. Dat het spelen van geestelijke liederen je niet onberoerd laat, ook al heb je geen kerkelijke achtergrond. Je krijgt er een gevoeligheid door, voor levensvragen, voor religie.
Maar muziek kan meer doen en Hitzeroth houdt er een gloedvol verhaal over. "Ik neem jongeren mee het muzikale pad op. Jongeren uit achterstandssituaties, opgroeiend tussen drank en drugs, ouders weg of overleden. Juist voor deze jongeren kan muziek veel betekenen. Als lid van de band leren ze spelenderwijs zaken die ook voor hun dagelijks leven belangrijk zijn: discipline, naar elkaar luisteren, doorzetten, zelfvertrouwen. Dat zijn kwaliteiten die ze niet van huis uit meekrijgen. Thuis leren ze dat ze voor minder dan een dubbeltje geboren en dus weinig waard zijn. In de band merken ze dat ze kunnen spelen, soms beter dan hun buurman! Dat zelfvertrouwen werkt door. Dan neem je op school geen genoegen meer met een zesje, maar ga je voor een negen."

De bevlogen bandleider benadert de jongeren vanuit de positieve kant, vanuit het spelplezier. Hij brengt letterlijk muziek in hun leven. En met succes: zes prille blazersgroepen zijn er gekomen, in afgelegen dorpen van de Oostkaap en in arme stadswijken van Johannesburg en Durban. Tyrone en enkele jongeren van zijn band bezoeken die groepen vol enthousiasme, als het kan een of twee keer per jaar, om ze verder te trainen. Ze stoppen er hun weekenden in en nemen er soms zelfs vrije dagen voor op! De trainingsweekenden, waarvoor ze vaak grote afstanden per auto moeten afleggen, betalen ze zoveel mogelijk zelf, maar álles is echt teveel gevraagd. 
Een bijdrage van het ZZg helpt, bijvoorbeeld om de benzine te betalen of om waar nodig een trompet of trombone (ongeveer €150) achter te laten. Voor 5 instrumenten is € 1.800 nodig, voor 7 reizen € 2200, gemiddeld € 315 per trip.

Maakt u muzikale en sociale vorming mogelijk?


Doneer veilig met iDEAL
Kies uw bedrag:
Donatiekenmerk: Blazers Zuid-Afrika 18.011