Sajen Msangala

Sajen Msangala: voor het eerst in Europa

Hij is 26 jaar, komt uit Tanzania en was nooit eerder buiten zijn eigen land. En nu mocht hij zomaar naar Europa. Wat een avontuur!

Sajen Msagala heet deze reiziger en hij werd uitgenodigd door de jongerengroep van de Deense zendingsorganisatie BDM. Veel van die jongeren werkten als vrijwilliger mee in BDM-projecten in Tanzania (een weeshuis en een kleuterschool). Sommigen kennen Sajen ook persoonlijk, want die woonde toen in dat weeshuis.

Sajen groeide op in een dorpje ten noorden van Kipili. Zijn vader overleed toen hij nog jong was, zijn moeder toen hij 15 was. Toen was hij wees, en daarmee leek na de lagere school zijn schoolcarrière ten einde. Geld voor doorleren was er niet. Een ontmoeting met de Deense zendeling Knud Knudsen veranderde zijn levensperspectief. BDM betaalde zijn middelbareschoolopleiding. Zijn mooie eindcijfers waren voor Knud reden om hem de kans te geven naar de Technische Universiteit te gaan en nu zit hij in het derde jaar van de studie Metallurgie en mineraalverwerkingstechniek!

Bezoek aan Zeist
Sajen is een van vijf wees-studenten die voor hun studie financiële steun krijgen van het ZZg. Vandaar dat we hem vroegen om op doorreis naar Denemarken Zeist even aan te doen. Het was een bijzonder bezoek, voor hem en voor ons, want veel in onze cultuur was totaal nieuw voor hem. Hij observeerde alles met nieuwsgierige verbazing: de supermarkt ("zo groot!"), de fietsenstalling bij het sta- tion ("van wie zijn al die fietsen?"), de ov-chipkaart ("wauw, da’s handig!"), een moderne kraan ("hoe komt hier water uit?"), stroopwafels ("lekker!"). Maar het mooiste waren de ontmoetingen van mens tot mens. De oprechte belangstelling over en weer. We wisten het al, maar nu nog sterker: het is waardevol om via ‘de zending’ jongeren zoals Sajen hoop en de kans op een beter leven te geven.