Kerkenwerk in opbouw in Albanië (13.061)

kerk albanie tirana zzg zeister zendingsgenootschap
Een kerk vanuit het niets opbouwen is een zaak van lange adem.

Sinds 2000 heeft het ZZg bijgedragen aan de opbouw van kerkelijk werk in Albanië. Jorgen Boytler, predikant van de Broedergemeente in Denemarken (van waaruit dit werk is ontstaan) brengt regelmatig een bezoek aan Albanië om de mensen te bemoedigen, toe te rusten, avondmaal te vieren en te dopen. Het overige kerkelijk werk wordt volledig gedragen en uitgevoerd door Albanezen.

De vier belangrijkste centra voor de Broedergemeente zijn Tirana, Pogradec, Bathore en Burrell. In Pogradec (in het oosten aan het Ohrid meer) heeft men dankzij een bijdrage van de Duitse hernhutter zendingsorganisatie een eigen gebouw gekocht, waarin onder andere de crèche, buitenschoolse opvang en de vrouwengroep onderdak hebben. En dankzij de Deense YMCA is er een kampeerterrein gekocht, waar nu bijeenkomsten worden gehouden. Op termijn hoopt men hier ook inkomsten mee te kunnen verwerven. In de buitenwijk van Tirana gaat het met name om werken met jongeren die in een kansarme situatie zitten. Ook is er een soort van buitenschoolse opvang.

Inmiddels nemen meer dan 600 kinderen, jongeren en vrouwen (meestal met een moslimachtergrond) in tien plaatsen deel aan activiteiten als kinderclubs, zomerkampen, bijbelstudiegroepen en cursussen Engels voor studenten. Ook verleent de kerk hulp bij noodsituaties en worden er met kerst voedselpakketten uitgedeeld aan wie dat nodig heeft.
In 2005 werd de eerste Albanese versie van de dagteksten uitgegeven. In 2010 is de Albanese Broedergemeente voluit lid van de Europese Broedergemeente geworden.

Het ZZg richt zich vooral op Suriname en Tanzania en heeft de steun aan Albanië inmiddels afgebouwd.