Elektricien worden in Ileje (12.074)

 ZZg Elektriciensopleiding Tanzania
Als je verstand hebt van elektriciteit kun je in Tanzania goed je boterham verdienen. Vaktraining en een diploma helpen.

In Tanzania is basisonderwijs gratis, maar voor de middelbare school moet schoolgeld betaald worden en zijn er allerlei bijkomende kosten. Voor de meeste families is dat niet op te brengen, zeker niet als er meerdere kinderen zijn die graag willen doorleren. Veel jongeren moeten daarom stoppen na de basisschool of halverwege de middelbare school als het geld opraakt. Veel perspectief op een baan hebben ze niet en meestal rest hen niets anders dan, net als duizenden anderen, de eindjes aan elkaar te knopen door zelf voedsel te verbouwen en met kleine handeltjes en klussen geld bij elkaar te sprokkelen om de familie overeind te houden. Een vicieuze cirkel, want voor de volgende generatie dreigt hetzelfde scenario.

Het ZZg wil daarom, samen met de Broedergemeente in Tanzania, jongeren een kans geven om een vak te leren en daarmee in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Met de tweejarige naai- en timmeropleidingen doen we dat al, maar er is in de regio ook behoefte aan andere vaklieden. Elektriciens bijvoorbeeld.
Daarom komt er per januari 2013 een nieuwe vakopleiding die daarvoor opleidt. Een klaslokaal is beschikbaar, er is ook al een docent en er melden zich steeds meer leerlingen. De eerste groep van 20 kan starten!

Het ZZg heeft € 2.000 beschikbaar gesteld voor de elektricienopleiding: voor duurzame materialen en gereedschappen (diverse tangetjes en meetinstrumenten) en voor verbruiksmaterialen als elektriciteitsdraad, kroonsteentjes, stekkers etcetera.

Inmiddels zijn er al 15 jongeren die de tweejarige opleiding tot elektricien hebben gevolgd.
Met hun diploma ontvingen ze een zogenaamde 'toolkit' met benodigdheden voor het werk als elektricien, waardoor ze als kleine zelfstandige aan de slag kunnen.