Aflatoun (15.022)

een brief aan onszelf

Leren sparen is investeren in de toekomst.

Jong geleerd is oud gedaan. Wie als kind leert om goed met geld om te gaan, heeft daar zijn hele leven plezier van.
In het binnenland van Suriname hebben veel mensen een laag en onregelmatig inkomen. Ze hebben bijna geen opleiding; velen hebben de lagere school niet eens afgemaakt. Onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen is een probleem, juist voor wie als kleine zelfstandige moet overleven. De mensen hebben weinig zelfvertrouwen en zijn onvoldoende in staat verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen situatie. We moeten bij kinderen beginnen om dit te verbeteren.

Aflatoun is een speels educatief programma dat kinderen in ontwikkelingslanden leert met geld om te gaan. Het gaat om leren sparen, uitgaven uitstellen, beslissen wat je met het gespaarde geld gaat doen. Maar ook sociale vaardigheden ontwikkelen: verantwoordelijk gedrag, zelfvertrouwen opbouwen, nadenken wat je wilt bereiken, leiderschapskwaliteiten ontwikkelen, samenwerken. Doelen stellen en ernaar handelen. Leren budgetteren en plannen.
Het ZZg ondersteunt de uitvoering van het Aflatoun spaarprogramma op scholen in Brokopondo, Marowijne en Boven-Suriname. Nu al op 21 van de 34 christelijke en katholieke scholen, met in totaal 3000 kinderen van 6 tot 16 jaar.

Eerst leren de kinderen spullen sparen in een spaardoos: stickers, foto's, mooie stenen, een lijst van goede daden etcetera. Daarna volgt het sparen en verantwoord uitgeven van geld, compleet met het netjes bijhouden van inkomsten en uitgaven in een schrift. 
Kinderen kunnen besluiten om samen voor iets te sparen of verantwoordelijkheid te nemen voor een sociaal project in hun dorp (zoals een schoonmaakactie). Ze kunnen op bezoek bij een bank of spaarcoöperatie om daar verder te sparen, maar ook bij overheidsdiensten en bedrijven. Alles op hun eigen niveau.

Door het sparen leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven. En dat is misschien wel het allerbelangrijkste.

Voor € 14 helpt u mee om een Surinaams kind aan het sparen te krijgen!

Doneer veilig met iDEAL