Noodhulp aan Nepal via de kerk (15.049)

Nepal Aardbeving ZZg

In Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, zit een kleine Broedergemeente (Nepal Moravian Outreach) bestaande uit enkele honderden mensen. Qua lijf en leden hebben zij de aardschokken aardig goed doorstaan, maar hun huizen hebben behoorlijk wat schade opgelopen en sommige zijn compleet ingestort. Samen met de Hernhutter zendingsorganisaties uit Engeland en Duitsland heeft het ZZg eind april al geld overgemaakt naar de Nepalese Broedergemeente om de eerste nood te lenigen. Een gebaar dat uitdrukt dat we ons verbonden voelen met onze Nepalese broeders en zusters en met hen meeleven.

Helpt u mee om onze bescheiden bijdrage van € 2.500 aan te vullen?


Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: € 10, € 20, € 50, € 100 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: 15.049

   

 

 

Update maandag 18 mei

"Alstublieft, bid voor ons dat we genoeg bouwmaterialen kunnen vinden." "We hebben jullie gebed nodig nodig om kracht te krijgen".  Twee regeltjes uit de update van 18 mei die we van onze broeders en zusters uit Nepal ontvingen.

Een verslag van EBG voorgangers Shanti en Vani Pradhan.
Een beeldverslag vanuit de gemeentes in Kathmandu en Khokana.

Update dinsdag 12 mei 2015

Opnieuw werd Nepal opgeschrikt door een zware aardbeving, met een kracht van 7.3. Opnieuw vielen slachtoffers, tot in India en Tibet. Huizen en gebouwen die door de vorige bevingen werden beschadigd, stortten nu alsnog in. Nog meer mensen schuilen op straat, vanwege de schade en uit angst voor de naschokken. Het is niet ongebruikelijk dat zich opeenvolgend meerdere zware bevingen en naschokken voordoen, maar er is reden tot zorg: afgelegen gebieden zijn moeilijk te bereiken, veel mensen verloren hun onderdak en het regenseizoen nadert. 

Update maandag 4 mei 2015

De gemeente in Kathmandu was tijdens de aardbeving bijeen voor een kerkdienst. Tijdens de beving zocht men bescherming bij een pilaar in het midden van de gemeentezaal. Iedereen bleef ongedeerd en het gebouw stortte niet in. Voor hen staat deze steunpilaar symbool voor het vasthouden aan Jezus. Toen men na een week de ruimte weer mocht betreden, bleek het trauma heel groot en besloot men om in een ander gebouw kerkdienst te houden. Met zang en gebed werd God gedankt en geprezen. ‘Zo begon ons proces van heelwording’, aldus een gemeentelid.

Enkele jongere gemeenteleden helpen mee met de verspreiding van voedsel zoals rijst, linzen, olie en zout. De bestelwagen van de school en die van een gemeentelid, worden volop ingezet bij de distributie van hulpgoederen. Gemeenteleden helpen mee om nood te lenigen en puin te ruimen. De Amerikaanse Trina Holmberg, die als vrijwilligster bij de Broedergemeente in Nepal werkt, meldt: ‘Het is goed om te ervaren de handen en voeten van Jezus te zijn. Wij danken voor uw gebeden en materiële steun.’

Ook de leiders van de gemeente, Shanti en Vani Pradhan, zeggen dank voor alle steun in de vorm van geld en gebed. Ze besteden veel tijd aan praktische en pastorale hulp. ‘Niet alleen het opruimen en weer opbouwen, maar ook de zorg voor de treurenden vergen veel tijd. Gelukkig komt de voedselverstrekking meer en meer op gang. Onze kerkzaal in Khokana kunnen we niet meer gebruiken en wijken voorlopig uit naar een andere ruimte. Maar meer nog dan een dak boven je hoofd leeft het besef dat we als gemeente, als lichaam van Christus, bijeen kunnen komen. Bid voor ons. Dank aan u allen! Het is wonderbaarlijk en een grote zegen om te weten dat wij op deze aarde als broeders en zusters verbonden zijn. Dat helpt ons om getuigen van Christus te zijn, ook in deze moeilijke tijd’.

Update woensdag 29 april 2015

De kerkleden die opgevangen waren in geïmproviseerde kampen, konden dinsdag even terug naar Kathmandu om - indien mogelijk - vlug wat dingen op te halen in hun huis.
Dinsdagavond waren nog wat naschokken voelbaar.
Vanaf vandaag keren de eerste mensen permanent terug naar hun woning voor zover dit veilig is. Zij willen ook graag aan de opruimwerkzaamheden beginnen.
De mensen van Khokana, een klein dorp vlakbij Kathmandu, kunnen helaas niet naar hun huis terugkeren.
Daar is de verwoesting erger dan in Kathmandu. De huizen in Khokana zijn ouder en niet zo sterk gebouwd als die in Kathmandu.
Bij zeker zes families van de Broedergemeente in Khokana is hun huis volledig verwoest. Aan hen wordt de komende tijd opvang aangeboden.
De Hernhutter Zendingsorganisaties in Groot-Brittannië (British Mission Board), Duitsland (Hernhuter Missionshilfe) en Nederland (ZZg) zijn dankbaar voor alle steun en donaties die binnenkomen, zodat de noodhulp in Nepal direct kon aanvangen.

Update maandag 27 april 2015

Via broeder Kundan van de EBG in India vernamen we dat de broeders en zusters van de EBG in Nepal allen ongedeerd zijn, maar vanzelfsprekend is het drama overstijgend en zijn de gevolgen van de aardbeving niet te overzien. Samen met de British Mission Board (Groot-Brittannië) en de Hernhuter Missionshilfe (Duitsland) slaat het ZZg de handen ineen door een gezamenlijk noodfonds beschikbaar te stellen.
U kunt hier ook aan bijdragen, door hieronder via iDEAL (of een eigen bankoverschrijving o.v.v. Fonds Noodhulp Nepal) een gift over te maken.

Woningen voor leerkrachten Jaw Jaw (16.001)

Dienstwoningen Jaw Jaw Suriname ZZg
Drie oude afgeleefde dienstwoningen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn van fundament tot nok helemaal opgeknapt. Ze werden omgevormd tot zes prachtige woonunits.

Lees hier een beknopt verslag over de gerenoveerde woningen voor de leerkrachten van de Pater Voobraak 1 school in Jaw Jaw, Boven Suriname.

Ambulance voor Kilangala (14.030)

ziekenauto kilangala zzg
Help de patiënten in Kilangala aan een nieuwe ambulance.

 • 012
 • 027
 • 035
 • 038
 • 041
 • 042
 • 052
 • 070
 • 072
 • 078
 • 094
 • 121
 • 151
 • 166
 • 167
 • 195
 • IMG_0321
 • IMG_0323
 • IMG_0341
 • IMG_0365
 • IMG_0373
 • IMG_0389
 • IMG_0393
 • IMG_0409
 • IMG_0411
 • IMG_0416

Update juni 2015:

Begin april van dit jaar reisden namens de Trijntje Beimers Stichting Pytsje Kampen en Anneke Witteveen vol goede moed af naar Tanzania. Het doel: de overhandiging van de nieuwe ambulance aan de Kilangala Missiepost. De ambulance was in januari vanuit Gibraltar verscheept naar Dar Es Salaam en begin maart daar aangekomen. Pytsje en Anneke hoopten dat de inklaring en registratie begin april afgerond zouden zijn, maar dit bleek, echt Afrikaans, niet het geval te zijn. De ambulance zat nog in de container en de papierwinkel in de la!

Drie weken duurde het om de inklaring en registratie voor elkaar te krijgen. Het vergde veel van het geduld en incasseringsvermogen van Pytsje en Anneke, maar ook van financieel medewerker Douwe van Barneveld, die vanuit het ZZg-kantoor in Zeist e.e.a. per smartphone coördineerde.

De stad Dar Es Salaam is even groot als de provincie Friesland en het is niet eenvoudig om met het openbaar vervoer (bomvolle stokoude kleine busjes) de stad door te reizen. Elke dag weer dachten ze: "Morgen gaat het lukken." En dat drie weken lang... Erg frustrerend, want de dag van terugvliegen stond al vast!

Lieutenant Slomp en Captain Gibson van het leger des Heils, waar Kampen en Witteveen verbleven, konden ondersteuning bieden. Dit bracht de dames een forse stap verder. De officiële registratie is niet voldaan, maar van de overheid is er promissie gegeven om met een "Afrikaans" handmade kenteken de reis richting Kilangala Mission te starten.
Na een lange maar prachtige driedaagse reis van ruim 1200 kilometer kwamen ze aan op de missiepost in Kilangala. Een warme en hartelijke ontvangst na een spannende tijd! Op dinsdag 28 april is de met Friese vlagjes versierde auto door de dames naar het Kilangala Health Center gereden waar ze in volle vreugde werden ontvangen door zingende en dansende mensen. In een officiële plechtigheid zijn de sleutels overgedragen aan Kilangala’s manager Moses Siame. Daarna werd er gezamenlijk een Fanta gedronken met een biskwietje erbij.

Ernstige patiënten werden voorheen urenlang achterin een gewone auto vervoerd, hotsend en botsend over de slechte wegen. De mensen van de Kilangalamissie zijn daarom enorm dankbaar voor de nieuwe ambulance.
Samen met de Trijntje Beimers Stichting en Wilde Ganzen financierde het ZZg deze nieuwe ziekenauto die € 25.000 kostte.

Wg logo-full-color

 

Update woensdag 25 mei 2015:

De Ambulance is inmiddels feestelijk in gebruik genomen op de Kilangala Missiepost.
Er zijn foto's en filmpjes beschikbaar via onze Facebookpagina.

Update 2014:

In 2014 zette de Trijntje Beimers Stichting een grote actie op touw voor een nieuwe ziekenauto. De actie was een succes en mede dankzij een premie van Wilde Ganzen kon het echt een nieuwe auto worden en niet een tweedehands, zoals eerst de bedoeling was. Dat moest dan wel een Toyota worden, want Toyota gebruikt speciale verkoopprijzen voor erkende humanitaire instellingen zoals het ZZg.