Solarlampen voor Congo en Tanzania (17.044)

Lichtje Hier Lichtje Daar 2016 ZZg

Een simpele solarlamp: een uitkomst voor vroedvrouwen in Congo en weeskinderen in Tanzania

Vroedvrouwen uit 21 dorpen aan de Congolese zijde van het Tanganyikameer (de grens met Tanzania) zijn heel blij met een solarlamp die hen 's avonds en 's nachts helpt bij hun werk, het begeleiden van bevallingen. De tocht in het donker wordt er gemakkelijker door (want baby's kondigen zich nu eenmaal meestal 's nachts aan) en goed licht bij de bevalling is ook erg prettig, want in de dorpen is geen elektriciteit. In  11 Congolese dorpen is een 'gezondheidscentrum' waarin bevallingen plaatsvinden (de overheid wil dat elke bevalling in zo'n centrum gebeurt, maar dat is nog lang niet haalbaar, wegens de afstanden, gebrekkige transportmiddelen en hoge kosten die de plaatselijke bevolking niet kan opbrengen).  Die gezondheidscentra  krijgen elk twee lampen, zodat ook daar 's avonds en 's nachts bij helder licht hulp geboden kan worden. Ook de gezondheidswerkers in de dorpen, zowel aan de Congolese als aan de Tanzaniaanse kant van het meer krijgen er een.
In de afgelopen maanden zijn er al veel verspreid en de mensen zijn er echt blij mee. (Tekst loopt door onder de afbeeldingen.)

100 Weeskinderen in het bergachtige zuiden van Tanzania zijn ook blij met een solarlamp die hun 's avonds goed licht geeft bij hun huiswerk en het huishouden. 
Nu gebruiken ze een kaars of kerosinelamp: duur, brandgevaarlijk en ongezond. Een solarlamp is een uitkomst en levert waarschijnlijk ook nog eens betere studieresultaten op. Immers, beter licht maakt dat het prettiger is om met huiswerk bezig te zijn, en hoe meer tijd besteed wordt aan huiswerk, des te beter de lesstof beklijft!

Een dubbel doel dus voor de solarlampen, die €30 per stuk kosten (inclusief transport- en afhandelingskosten).

Aan wie geeft u er een cadeau, aan een weeskind of aan een vroedvrouw?Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: een donatie van € 10,00, één solarlamp à € 30,00, twee solarlampen à € 30,00 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: Solarlampen 17.044

   

 

 

Meer projecten