Sukh Dhaam, een Huis van Geluk (17.027)

sukh dhaam suriname zzg zeister zendingsgenootschap
Een veilige plek om te leven is belangrijk, zeker voor kinderen. Kinderhuis Sukh Dhaam biedt zo'n plek aan kwetsbare kinderen.

Het kinderhuis Sukh Dhaam (Huis van Geluk) van de Broedergemeente in Suriname, ligt in het plaatsje Alkmaar op een prachtige plek aan de Commewijne rivier. Toen Sukh Dhaam in 1916 werd gesticht, bood het vooral onderdak aan kinderen van plantagewerkers die in schrijnende omstandigheden leefden. Nu zijn het kinderen uit sociaalzwakke gezinnen die er liefdevol worden opgevangen, zo'n 70 kinderen tussen de 4 en 16 jaar. Hun ouders (vaak een alleenstaande moeder) zijn zelf niet in staat hen te verzorgen, bijvoorbeeld vanwege drugsgebruik en/of alcoholverslaving.
De leiding is in handen van Adolf en Sabitrie Salamat, die beiden zelf in Sukh Dhaam zijn opgegroeid en er later als groepsleider gingen werken.

De kinderen gaan overdag naar school. Na schooltijd helpen ze in de moestuin, bij de kippen, of in het huishouden. Op zaterdagmorgen werkt iedereen mee om het huis en het terrein schoon te maken. Daarna is er tijd voor sport en spel.
Kleine reparaties aan de gebouwen doet Adolf Salamat zelf. De oudere jongens helpen in de houtwerkplaats met het maken van kozijnen, shutters (voor de ramen) en kasten. Die kasten worden ook verkocht om inkomsten voor het kinderhuis te krijgen.

Het ZZg heeft dit kinderhuis jarenlang gesteund, want de exploitatielasten kon Sukh Dhaam meestal niet volledig dekken. Korte tijd (2013/2014) heeft de Surinaamse overheid gezorgd voor subsidie, maar door de financiële crisis bij diezelfde overheid werd dat net zo plotseling weer ingetrokken, met terugwerkende kracht. Nu moet de kerk in Suriname de kosten weer dragen.
Uw gift voor Sukh Dhaam blijft bij het ZZg van harte welkom en wordt door ons gereserveerd voor acute noodsituaties in het kinderhuis, en voor groot onderhoud.