Noodhulp na twee orkanen

Wederopbouw Nicaragua en Honduras

Update maart 2021
Veel media-aandacht is er in Nederland niet voor geweest, maar misschien herinnert u het zich dat in november 2020 de kustregio van Nicaragua en Honduras binnen twee weken tweemaal werd getroffen door een zware orkaan. Het betrof de afgelegen streek waar de Broedergemeente actief is.

De stormvloeden, hevige winden (> windkracht 12) en zware regen (1½ meter!) veroorzaakten grote verwoesting en overstromingen. Honderden woningen werden geheel of grotendeels verwoest. Ruim 70.000 mensen werden geëvacueerd en in scholen en kerken opgevangen. 87 scholen en 33 medische posten liepen grote schade op. Wegen en bruggen spoelden weg en de landbouwgrond langs de rivieren raakte bedekt met 60 centimeter zand en modder. Een groot deel van de rijstoogst ging verloren en ook werden cacao- en bananenplantages verwoest. In het plaatsje Haulover, aan de oceaankust, staat bijna niets meer overeind; van de kerk rest alleen nog de voorgevel en het torentje.

 voedselhulp 2 voedselhulp 3 kinderen

De leiders van de Broedergemeenten in Nicaragua en Honduras vroegen ABWM, onze Amerikaanse collega-zendingorganisatie, om hulp. Er was voedsel nodig en schoon drinkwater; medicijnen, zaden voor voedselgewassen en bouwmaterialen. Ook moesten vervuilde waterputten en het grondwater gereinigd worden. ABWM coördineerde een grote noodhulpactie die met hulp van de lokale Broedergemeenten werd uitgevoerd. Het ZZg heeft er € 5.000 aan bijgedragen. De gereformeerde kerk in Yerseke had daarin een groot aandeel. Onze dank daarvoor!

Meeleven met mensen die in de ellende zitten is van groot belang. Het gevoel niet vergeten te zijn geeft mensen hoop en moed om overeind te krabbelen en verder te gaan. Dat mag je ook zending noemen!