Noodhulp Corona

Dzaleka Malawi small

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Dat geldt ook in de landen waar het ZZg en andere hernhutter zendingsorganisaties werken. Wat zijn daar de gevolgen van ‘lockdowns’? En kunnen we de mensen daar een beetje helpen, ons medeleven tonen en concreet iets van saamhorigheid laten zien? Een actueel rondje langs onze partners.


Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: €5, €10, €25 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: corona noodhulp

   

 

 

Tanzania

  • Een weeshuis in Sumbawanga helpt straatkinderen die nu hun kostje niet bij elkaar kunnen bedelen omdat er bijna niemand op straat is. In plaats van twee keer per week mogen ze er nu elke dag komen eten. Het ZZg gaf € 2.500.
  • Het ziekenhuis in Kilangala kreeg mondkapjes, handschoenen, desinfecterende zeep, extra matrassen en beddengoed voor corona-patiënten, en brandstof voor de ambulance. Kosten: € 1.000.
  • Vakopleidingsscholen en middelbare scholen van de Broedergemeente moesten dicht. Daardoor kwam er geen schoolgeld binnen en konden docenten niet betaald worden. Het ZZg gaf € 5.000.
  • Het conferentiecentrum van de Broedergemeente moest dicht, evenals de bijbelschool. Geen inkomsten, maar wel uitgaven. Het ZZg hielp met € 2.000.

Malawi

In het Dzaleka vluchtelingenkamp, waar meer dan 40.000 mensen wonen, zijn de UNHCR-voedselrantsoenen krap. Ruim 1200 schoolkinderen krijgen nu zakjes meel met toegevoegde vitaminen/mineralen zodat hun moeder thuis een gezonde maaltijd kan koken. Via onze Duitse collega-organisatie HMH steunt het ZZg dit voedingsprogramma met € 2.000.

Zuid-Afrika

Toen de kerken dicht waren hadden predikanten van de Broedergemeente ook bijna geen inkomen, want daar wordt normaliter voor gecollecteerd. Nodig voor een beetje aanvulling: € 5.000. Jongeren begonnen met online kerkdiensten: aantrekkelijk, vernieuwend en verbindend, wellicht ook na de corona-crisis. ZZg gaf € 1.200 voor betere apparatuur.

Suriname

Het Diakonessenziekenhuis in Paramaribo had extra beademingsapparaten en beschermende kleding voor de medewerkers nodig, en op de IC afdeling een isolatiekamer voor coronapatiënten. Snelle eendrachtige samenwerking tussen het Diak en het ZZg zorgde ervoor dat die isolatiekamer al beschikbaar was ten tijde van de corona-uitbraak in Suriname. Bijna € 36.000 is erin geïnvesteerd.

DR Congo

Naast het coronavirus kampen de Congolezen sinds april met nog een probleem: grote overstromingen bij de stad Uvira, waar meer dan 5000 huizen wegspoelden. Via onze Deense collega-organisatie BDM gaf het ZZg € 2.500 voor noodhulp aan 100 huishoudens die in schoollokalen opgevangen werden. Het betreft huishoudens met meestal meer dan twee volwassenen en wel acht of negen kinderen. Twee keer al kregen zij een voedselpakket bestaande uit 12,5 kg rijst, 12,5 kg bonen, 3 liter olie, 5 stukken zeep, 2 kg zout, 2,5 kg suiker en een draagdoek. In totaal kon de Congolese Broedergemeente dankzij de steun uit Europa (ook de Engelsen deden mee) voedselsteun bieden aan 2.255 mensen, waaronder 1638 kinderen. En tussendoor lenigen ze geestelijke nood waar ze maar kunnen.

Star Mountain

Uit Star Mountain, het trainingscentrum voor kinderen met fysieke en/of verstandelijke beperkingen op de Westelijke Jordaanoever, kwam van directeur mw. Ranya Karam een boodschap van hoop en doorzettingsvermogen. Ook Star Mountain moest de deuren tijdelijk sluiten vanwege een algehele lockdown, maar de docenten zagen kans om online-trainingsoefeningen te ontwikkelen die de ouders met hun kinderen thuis konden doen (onderwijs en revalidatie). Via filmpjes op Facebook werden die aangeboden en het werkte! Ouders plaatsten filmpjes van hun oefenende kinderen, en dat stimuleerde de kinderen enorm.(Zie op Facebook Star Mountain Rehabilitation Center) Toen er weer gereisd mocht worden werkten de mensen van de administratie en het management in de tuinen en op de akkers van Star Mountain. Die groepsinspanning heeft het moreel gesterkt. “Ja, als er een wil is, is er een weg en als er geloof is, kan alles bereikt worden, zelfs in moeilijke tijden. Het leven is wat we willen dat het is, en op de Sterrenberg willen we dat het een leven van geloof, liefde en hoop is.”

Meedoen

Al deze coronahulp is maar een druppel in een zee van wereldwijd coronaleed. Maar wel een belangrijke druppel. Een die solidariteit laat zien met medemensen ver weg, die het in deze crisis zonder overheidssteun moeten doen. De grote problemen lossen we er niet mee op, maar wel steken we mensen een hart onder de riem. Dat mensen aan je denken, voor je bidden, als je in de ellende zit, dat doet goed. Als u mee wilt doen met dit gebaar kunt u dat laten zien door een gift (of collecteopbrengst) voor bovenstaande corona noodhulp projecten. IBAN NL74 RABO 0375 2169 36, t.n.v. ZZg te Zeist. Vermeld ‘corona noodhulp’ of een specifiek deelproject. Of maak gebruik van de donatieknop bovenaan dit artikel.