Rondzendbrief uit Tanzania #3

Bert en Marjo Muizebelt - ten Kate zijn vanuit de Broedergemeente (in Denemarken) opnieuw uitgezonden naar Tanzania.
Daar werken ze aan een gezondheidsproject van de Moravian Church langs het Tanganyikameer.
Middels een rondzendbrief houden ze ons op de hoogte van hun werk.

Rondzendbrief #3 - augustus 2016

 

Congo 2016, 28 augustus

We zijn net terug van ons 10 daagse introductiebezoek aan Congo.
Doel was om kennis te maken met de authoriteiten van de nieuwe provincie Tanganyika in de provinciehoofdstad Kalemie.
Sinds November 2015 is DRC Congo verdeeld in 26 provincies met iedere provincie een eigen gouverneur, eigen ministers etc. Het is goed want DRC Congo is evengroot als heel West Europa. Probleem voor ons is nu dat het systeem van visa etc. nog niet geheel duidelijk is voor een ieder. Daarom nu eindelijk onze eerste reis na 3 maanden hier in Kipili te zijn geweest. Tijdens de tocht van 600KM met de boot over het meer naar verschillende dorpen waren er vele uitdagingen (zoals onze kinderen zeggen: kunnen jullie dit nog wel op jullie leeftijd?). We hebben tijdens onze reis dikwijls gevaren over een woelig en zeer winderig Tanganyikameer. Voor de reis begint wordt er gebeden.
Aaangekomen in de haven van Kalemie worden we opgewacht door een koor van de Moravian Church met een welkomstlied. We kunnen er echter moeilijk al onze aandacht aan schenken omdat we echt door en door nat zijn en het daardoor koud hebben. Vervolgens naar de bureaux van immigration en maritime zaken, waarbij echt geduld vereist is.... Naast officiële bezoeken aan de gouverneur, de ministers van gezondheid en binnenlandse zaken, geregeld door de kerkleider Jacques van Oost-Congo, bezoeken we 2 kerken van de Broedergemeente (foto’s volgen in november). Wat hebben wij in Zeist dan een prachtige kerk! Ook bij toeval, omdat het donker werd, op zaterdagavond beland bij de oudste missiepost in Mpala, daterend uit 1890. Gelukkig kunnen we hier eten maar er is geen plaats om te slapen en daarom hebben we onze tenten hier opgezet, dus geen probleem. Op zondag de kerkdienst bijgewoond in deze oudste cathedraal, zeer bijzonder.
Verder kennisgemaakt met de Congolese project staf, Clarisse, Dieudonne en Anastasia en met lokale gezondheidsteams in de dorpen waar we gezondheidsposten bezoeken. Het is goed dat wij de Franse taal kennen, de officiële taal naast Kiswahili en nog vele andere lokale talen.
Gedurende de maanden juli en augustus is het meer zeer "geagiteerd" zoals de mensen hier zeggen. Dit komt mede door de diepte (op een na diepste ter wereld) en de hoge bergen, een ontoegankelijk gebied (waardoor er geen wegen zijn naar de dorpen en deze alleen toegankelijk zijn per boot).


Kipili

Op doorreis zijn Zeister vrienden geweest hier in het verre Kipili, heel fijn en hun bezoek hebben we zeer gewaardeerd. Ze hebben de door ons in Engeland bestelde voorlichtingsfilms in het Swahili meegenomen en ook drop en kaas!!
Echt genieten. Er is nog veel meer te vertellen maar dat komt een volgende keer.
Dank voor post uit Nederland. Komt echt aan! Deze kaarten versieren onze kamer... nu prenten van Hollandse koeien, tulpen, Slot Zeist en andere gebouwen in Zeist etc.
Volgende week is het feest van de zondagsschool. We hebben al 50 oranje ballonnen klaargelegd (opruiming bij V&D) en voor de dames van het kerkkoor sjaaltjes, gekregen van het EBG knutselatelier. We wensen de gehuwden 4 september een gezegende dag samen.
Fijn dat we via het Weeknieuws op de hoogte blijven over het leven van de broeders en zusters in Zeist zowel m.b.t. vieringen als ook geboorte en overlijden.

Broederlijke/zusterlijke groeten voor allen,
Bert en Marjo

Bert en Marjo Muizebelt-ten Kate. muizebelt@yahoo.com/ mjotenkate@yahoo.co.uk
Moravian Church
PO Box 378 Sumbawanga Rukwa Province, Tanzania