Kopijservice kwartaal 1 - 2016: Muziek met meerwaarde

Tekst voor collecteafkondiging:
Tyrone Hitzeroth en de jongeren van zijn brassband bezoeken vol enthousiasme een paar keer per jaar de door hen opgerichte hernhutter muziekgroepen, waar achterstandsjongeren door samen muziek te maken zelfvertrouwen krijgen en positief in het leven leren staan. De trainingsweekenden, waarvoor Tyrone en zijn bandleden vaak grote afstanden per auto moeten afleggen betalen ze zoveel mogelijk zelf, maar een bijdrage van het ZZg helpt bij het ontbrekende en maakt het ook mogelijk om zo hier en daar een trompet of trombone te kunnen uitlenen. € 4.825 dekt die kosten. Blaast u via de collecte een partijtje mee?

Tekst voor kerkblad:
Ze zijn buitengewoon gemotiveerd, bandleider Tyrone Hitzeroth en de jongeren van zijn brassband in Port Elizabeth in Zuid-Afrika. Ze zetten zich in om nieuwe blazersgroepen te starten in townships en afgelegen dorpen in de Oostkaap en die jongeren daarna te begeleiden en te stimuleren bij hun eerste muzikale schreden. Er is ook een diepere doelstelling: die tieners helpen hun leven op orde te houden door middel van muziek. Want muziek maken houdt hen af van criminaliteit, alcohol en drugs. Daar gelooft Tyrone heilig in. Een instrument leren bespelen vraagt immers discipline en doorzettingsvermogen. Dan heb je geen tijd voor verveling en rottigheid. Samen muziek maken geeft zelfvertrouwen. Muziek met meerwaarde.
De meeste kosten betalen Tyrone en de jongeren van zijn band zelf. Maar de € 4.825 die ze van het ZZg krijgen helpt mee om instrumenten te kunnen betalen en benzine voor de trips.
Blaast u een partijtje mee? IBAN NL74 RABO 03752 16 936 t.n.v. ZZg te Zeist. Vermeld 'Blazersproject Zuid-Afrika'.

-----
Een foto erbij in uw kerkblad? Neem contact op via info@zzg.nl, dan sturen we u een JPEG-bestand.

 

Filmpjes:
Filmpje 1: Predikant van Mvenyane: jeugd heeft brassband nodig
Filmpje 2: Mvenyane


Foto's:


Achtergrondverhaal:

Muziek met meerwaarde

"Het gaat eigenlijk niet om de muziek, maar om de dingen die je leert door aan muziek te doen." Tyrone Hitzeroth, uit Port Elizabeth in Zuid-Afrika, is de bevlogen leider van een muziekband. Een brassband vanuit de hernhutter traditie, met trompetten, tuba en trombone.
Wat muziek kan doen
Tyrone komt zelf uit een muzikale familie. Hij weet wat muziek voor mensen kan betekenen. Dat het spelen van geestelijke liederen je niet onberoerd laat, ook al heb je geen kerkelijke achtergrond. Je krijgt er een gevoeligheid door, voor levensvragen, voor religie.
Maar muziek kan meer doen en Hitzeroth houdt er een gloedvol verhaal over. "Ik neem jongeren mee het muzikale pad op. Jongeren uit achterstandssituaties, opgroeiend tussen drank en drugs, ouders weg of overleden. Juist voor deze jongeren kan muziek veel betekenen. Als lid van de band leren ze spelenderwijs zaken die ook voor hun dagelijks leven belangrijk zijn: discipline, naar elkaar luisteren, doorzetten, zelfvertrouwen. Dat zijn kwaliteiten die ze niet van huis uit meekrijgen. Thuis leren ze dat ze voor minder dan een dubbeltje geboren en dus weinig waard zijn. In de band merken ze dat ze kunnen spelen, soms beter dan hun buurman! Dat zelfvertrouwen werkt door. Dan neem je geen genoegen meer met een zesje op school, maar ga je voor een negen."

Vooruitgang
Tyrone benadert de jongeren vanuit de positieve kant, vanuit het spelplezier. Hij brengt letterlijk muziek in hun leven. In de afgelegen dorpen van de Oostkaap en in Johannesburg zijn zo in de afgelopen jaren al acht blazersgroepen ontstaan, waar kansarme jongeren samen muziek leren maken.
Iedere groep ontwikkelt zich natuurlijk in zijn eigen tempo en Tyrone, die echt de drijvende kracht is achter dit project, sluit daar nauw bij aan met nieuwe plannen. De ene groep moet hij motiveren om vol te houden en de basisbeginselen goed onder de knie te krijgen. De andere groep moet hij afremmen in hun enthousiasme; die willen veel teveel tegelijk.
Tyrone doet dit alles niet alleen; een aantal net zo geïnspireerde jongeren uit zijn eigen band helpen hem met het lesgeven en stimuleren. Samen met Tyrone bezoeken ze de beginnende blazersgroepen zo nu en dan en helpen die verder op het muzikale pad. Dat alleen al is een stimulans voor de groepen om door te gaan.

Financieel
In het begin betaalden Tyrone en zijn jongeren alles uit eigen zak: vervoer, maaltijden tijdens de trips, en aanschaf van instrumenten voor de startende blazers. Inmiddels is het project dusdanig uitgegroeid, dat dat niet meer gaat. Want alleen één tripje van Port Elizabeth naar de Oostkaap kost al € 200 aan benzine en voor een trompet of trombone ben je zo € 100 kwijt. En ze doen meerdere van dit soort trainingsweekenden per jaar. De bijdrage van het ZZg, € 4.825, is daarom zeer welkom. Het stelt Tyrone in staat een deel van de instrumenten, de brandstof en een maaltijd onderweg te kopen. De rest betalen ze zelf.
Samen muziek maken, samen werken aan een gemeenschappelijk doel, dat geeft perspectief. ‘Ons jeug, ons toekoms,’ zegt men in Zuid-Afrika en in die toekomst zit muziek, mét meerwaarde!