Een doorgangshuis voor patiënten (2021.034)

Doorgangshuis

Zwangere vrouwen uit het binnenland moeten bij medische complicaties naar Paramaribo, want alleen daar is specialistische zorg voorhanden. Vaak gaat het om heel jonge inheemse vrouwen die zo’n twaalf weken onder medisch toezicht moeten staan. Zelf hun reis, onderdak en voeding bekostigen is voor hen meestal onmogelijk.

Gelukkig is er de Zinzendorfherberg van de Broedergemeente. In dat ‘Doorgangshuis’ is toezicht en begeleiding aanwezig voor deze vrouwen die vaak nog nooit buiten hun dorp zijn geweest en ook geen Nederlands of Sranan Tongo spreken. Ze mogen een begeleider meebrengen; vaak is dat een familielid. Het liefst natuurlijk iemand die al eens eerder in de grote stad is geweest, want anders is de cultuurschok immens groot. De Medische Zending en het ZZg betalen samen de kosten van de reis en het verblijf in het Doorgangshuis en als de jonge moeder geen babyspullen blijkt te hebben ook een babypakket. Maar wie kan betaalt een eigen bijdrage.

Afgelopen jaar verbleven 15 zwangeren en 6 patiënten met een andere medische indicatie een paar maanden in het Doorgangshuis. Alle moeders overleefden de bevalling en 14 baby’s kwamen gezond ter wereld. Helaas is er één kindje levenloos geboren en dat is natuurlijk tragisch voor de familie die het betreft. Toch mogen we zeggen dat het Doorgangshuis een succes is en daadwerkelijk bijdraagt aan het verminderen van moeder- en kindsterfte bij bevallingen in Suriname. Een hoopvol resultaat!
Het ZZg wil daarom graag doorgaan met het ondersteunen van het Doorgangshuisproject van de Medische Zending. Van oudsher is basisgezondheidszorg in Suriname een focuspunt geweest voor het ZZg, met name in het binnenland. En de Medische Zending is een betrouwbare samenwerkingspartner.

Doet u mee? € 18.500 is nodig om ook dit jaar zwangere vrouwen en patiënten uit het binnenland te kunnen opvangen. 

Doorgangshuis 01

Bekijk hier een beeldverslag.

Lees hier een special over het Doorgangshuis in het ZZg Nieuws


Doneer veilig met iDEAL of een machtigingsformulier.
 Doneer iDEAL

Druk op doneer en kies vervolgens uit: €5, €10, €25 of een bedrag naar keuze.

Donatiekenmerk: Doorgangshuis Medische Zending - 2021.034