Geestdrift

Het Nederlands elftal kon zich niet kwalificeren voor de Europese Voetbalkampioenschappen. Wat misten we? Als je de kranten moet geloven kwam het door het niet goed op elkaar ingespeeld zijn van spelers, door gebrek aan mentale en fysieke weerbaarheid, afwezigheid van natuurlijke leiders, het verkeerde systeem met teveel aanvallers.
En in cafée en bedrijfskantines kun je nog meer en gedetailleerdere oorzaken van ons falen vernemen.
IJsland en Albanië hebben zich wel geplaatst, net als Ierland, Noord-Ierland, Oostenrijk en andere voetballandjes die kleiner zijn dan Nederland.
In de voorbeschouwingen en in de wedstrijdverslagen kun je lezen dat er landen zijn waar goede spelers rondlopen, die bovendien een doordacht systeem spelen. Italië, Duitsland, Spanje, Frankijk misschien, België. De andere landen zijn zover gekomen door geestdrift, wilskracht, passie, mentaliteit.
Wat is dat toch, die geestdrift en hoe werkt het?
Het gaat om een bepaalde geestelijke instelling die onmisbaar is om te winnen. Meestal straalt een team dat in de winning mood is ook nog eens plezier uit: alles lijkt te lukken en niemand heeft er een probleem mee om voor een teamgenoot wat extra metertjes te rennen.
Elk team heeft het hogere doel om te winnen, maar alleen het team dat kwaliteit weet te koppelen aan de juiste spirit kan winnen en bij een winnend team lijkt het winnen haast bijzaak geworden: het is gewoon leuk om je uit te putten voor het team.
Als projecten die we in ons werk tegenkomen goed lopen, zien we vaak hetzelfde: mensen zijn keihard aan het werk, worden soms een beetje moedeloos vanwege de weerbarstigheid van de werkelijkheid, maar houden het uiteindelijk toch vol door spirit. Niet door discipline, verbetenheid, woede over onrecht of iets anders negatiefs.
Wij zeggen dan tegen elkaar: hier zien we niet alleen mensen aan het werk, maar ook de Geest van God.

En ja, moet je de geestdrift die je soms op het voetbalveld ziet ook toeschrijven aan de Heilige Geest?
Een mooi onderwerp voor een lange zomeravond.

Age Kramer

Spirit Tanzaniaanse Platteland ZZg 01 Spirit Tanzaniaanse Platteland ZZg 02