Filmpjes Jezusverhalen

"Ik zag het filmpje op jullie website. We hebben de link meteen op de site van onze band gezet. Mijn vrienden in de band waren verbaasd, want ik sta nu niet zo bekend als iemand die haar mening graag en plein public uit. Jij hebt me dus met je vragen op een of andere manier voldoende zelfvertrouwen gegeven om het interview te doen."
Ik kreeg dit berichtje van Jo-Lynn Telling uit Zuid-Afrika, die ik had gevraagd naar haar favoriete Jezusverhaal. En natuurlijk inspireert dit me. Ik had haar verteld dat we bij het ZZg verhalen van allerlei mensen die we in ons werk tegenkomen graag willen doorgeven om anderen te inspireren.
Jo-Lynn vertelt me over twee-richtingsverkeer. Zending blijkt veel ruimer te zijn dan het met grote passie uitzenden van je eigen verhaal. In haar geval begon het eigenlijk met belangstelling.
Jo-Lynn weet zich geïnspireerd door haar geloof, door wat ze merkt van Gods Geest. Ze straalt iets uit dat mij kennelijk aantrekt. Ik stel vragen die haar kennelijk inspireren om te vertellen. Iets dat ze normaal niet zo gauw doet. De interview-vorm heeft haar geïnspireerd/ uitgedaagd/ verleid (wie zal het zeggen) om zich uit te spreken. Haar verhaal inspireert haar vrienden. Het filmpje staat nu ook op de website van hun brassband, zodat het ook anderen gaat bereiken.

Iedereen kan dit doen ,met vrienden en bekenden, of met onbekenden. Een camera is niet nodig om elkaars inspiratie wakker te roepen. Wel is het handig om goed te luisteren en door te vragen en elkaar op die manier de verlegenheid voorbij te helpen. Ik gebruik zelf bij dit project voor iedereen dezelfde vier vragen die steeds persoonlijker worden:

1 Wil je een verhaal vertellen over Jezus dat erg belangrijk voor je is?
2 Wat maakt dat verhaal zo belangrijk voor je?
3 Wat is de waarheid van dat verhaal voor je persoonlijke leven?
4 In de Bijbel staat De waarheid maakt u vrij. Waarvan maakt de waarheid, die je zojuist beschreven hebt, jou vrij?

Inspiratie kun je niet maken. Inspiratie kan wel geboren worden. Door vragen, luisteren, vertrouwen en vertellen.


Het filmpje van Jo-Lynn? Hier