Brood

Levend brood.
We eten dagelijks brood. We kunnen niet zonder. Broodnodig, zeggen we.
Toch is ander voedsel net zo belangrijk: geestelijk voedsel.

Jezus zegt: Ik ben het brood van het leven.
Wat is dat geestelijke dan dat voor ons leven dag in dag uit net zo belangrijk is als brood voor ons fysieke leven?

Iemand in Suriname zei: Zending is ontwikkeling door geloof in Jezus Christus.
Over die zin heb ik lang nagedacht: welke waarheid zit daarin?

Hoe belangrijk is geloof in Jezus Christus voor ontwikkeling? Niet alleen voor je geestelijke ontwikkeling als mens, maar ook voor je materiële ontwikkeling: het verbeteren van je inkomen door anders, slimmer het land te bebouwen, door de moed op te vatten om elders geld te verdienen, door je wantrouwen te overwinnen en samen te werken.

Als je goed kijkt en met de mensen zelf praat, merk je dat de oude gedachte van de Broedergemeente waar is: Woord en Daad gaan hand in hand. Concrete steun in de vorm van geld om een project te starten, of een lening, of een training is noodzakelijk. Maar geloof dat het kan, geloof dat het je gegund is om een beter leven te hebben, geloof dat je je lot in eigen hand kunt nemen is minstens even belangrijk.

Als ik beelden zoek voor het Brood van het Leven, zie ik inderdaad mensen die uitstralen dat ze hun lot in eigen hand durven nemen, die elkaar helpen, die gemotiveerd een training volgen. Maar ik zie ook het gezicht van Jezus met een brede glimlach erop: Ja! Dat is de bedoeling, mensen! Daar heb ik voor geleefd, daar ben ik voor gestorven en daar ben ik voor opgestaan. Geloof dat nu maar en put er kracht en energie uit.